ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι

Δημοτική Κίνηση Αλίμου

Ιδρυτική διακήρυξη της Κίνησή μας

 Η Κίνησή μας δημιουργήθηκε μέσα από τις προεκλογικές διεργασίες του καλοκαιριού του 2006.

Ήταν αποτέλεσμα κάποιων αναγκαιοτήτων και ταυτόχρονα κάποιων αντιλήψεων πάνω στα δρόμενα στην κοινωνία μας την τοπική αλλά και γενικότερα.

Στην συνέχεια, παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την διακήρυξή μας τον Ιούνιο του 2006, που αποτελλεί ουσιαστικά την έναρξη της δραστηριότητάς μας αλλά και την καταγραφή των γενικών αρχών και απόψεών μας :

Φίλες και φίλοι,

η αναγκαιότητα να υπερασπίσουμε αρχές και αξίες όπως:

·η συμμετοχή των πολιτών στην άσκηση και τον έλεγχο της εξουσίας (συνελεύσεις γειτονιάς, δημοψηφίσματα, καθιέρωση του θεσμού του συμμετοχικού προϋπολογισμού κ.α.),

·η κοινωνική αλληλεγγύη σε αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες πολιτών ή μεμονωμένων ατόμων που βιώνουν ποικίλες μορφές δυσχέρειας (ανεργία, φτώχεια, υποβάθμιση ποιότητας ζωής) και τους εργαζόμενους (μόνιμους, συμβασιούχους κ.ά.),

·η απλή αναλογική, η απόρριψη του δημαρχοκεντρικού μοντέλου και η κατάργηση του νόμου περί εκλογής δημάρχου με το 42%,

·η ψήφος στους μετανάστες,

·η υπεράσπιση των ελεύθερων δημόσιων χώρων από το ξεπούλημά τους και η δωρεάν – απρόσκοπτη χρήση τους με δημοτική μέριμνα και κοινωνικό έλεγχο,

·η υπεράσπιση του ανθρώπινου προσώπου της πόλης μας απέναντι στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών και υπηρεσιών του Δήμου,

·η πρόταξη του γενικότερου κοινωνικού συμφέροντος εις βάρος των ιδιοτελών, μεγάλων ή μικρών, ιδιωτικών συμφερόντων,

·η ενθάρρυνση, καθιέρωση και προβολή κοινωνικών πρωτοβουλιών που θα αναδείξουν και αναβαθμίσουν το πολιτιστικό επίπεδο της πόλης,

·η ουσιαστική συμμετοχή και η δημιουργική παρουσία της νεολαίας σε όλες της δημοτικές δραστηριότητες,

·η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας (καθαριότητα, κυκλοφοριακό κ.ά.)

μας υποχρεώνουν να συνεχίσουμε, μέσα από τη νέα Συλλογικότητα που συγκροτούμε, το θετικό έργο της «Συνεργασίας», εμπλουτίζοντάς το και αναβαθμίζοντάς το.

Στις προσεχείς εκλογές, ανεξάρτητα από την εκλογική μας κάθοδο, η παρουσία μας θα είναι εμφανής με κάθε τρόπο. Κατά την προεκλογική περίοδο θα αναδείξουμε στο λαό του Αλίμου τις δικές μας προτάσεις για μια σειρά ζητημάτων όπως το Μητροπολιτικό πάρκο, την παραλία, το κτήμα Τράχωνες, το συμμετοχικό προϋπολογισμό κλπ.

Τη νέα, υπό συγκρότηση Κίνηση την αντιλαμβανόμαστε ως:

1.Μία κίνηση αυτόνομη, με δημοκρατική οργάνωση, λειτουργία και ανοιχτές διαδικασίες. Με κινηματική αντίληψη και πρακτική, ώστε να μην αποκόβεται απ’ το ριζοσπαστικό – συμμετοχικό της υπόβαθρο.

2.Μία δραστήρια πολιτικά και επιστημονικά τεκμηριωμένη έκφραση κάθε μορφής κοινωνικής αντίστασης και δημιουργίας για τα τοπικά αλλά και τα γενικότερα προβλήματα. Είναι, επομένως, ένας οργανωμένος χώρος της κοινωνικής Αριστεράς που φιλοδοξεί να εκφράσει όλον τον κόσμο της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς και Οικολογίας, ενταγμένο σε κάποια συλλογικότητα ή ανένταχτο. Επίσης έχει σκοπό να κινητοποιήσει, να ενοποιήσει και να εκφράσει κάθε πολίτη που ανεξάρτητα από κομματική ή ιδεολογική τοποθέτηση επιθυμεί να συμβάλει στην οργάνωση της αντίστασης απέναντι στις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού που ασκούνται από τις δυνάμεις του δικομματισμού και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής του.

3.Μια κίνηση που συμμετέχει δυνάμει στις διαδικασίες των Κοινωνικών Φόρουμ

Φίλες και φίλοι,

ξέρουμε ότι το τοπίο είναι γνωστό και υπονομευμένο. Η στρεβλωτική επιρροή των κομματικών μηχανισμών εξουσίας και ο ασφυκτικός κρατικός εναγκαλισμός, έχουν υποβαθμίσει την αυτονομία και την ανεξαρτησία των αυτοδιοικητικών θεσμών. Οι υποψήφιοι, κατά κανόνα, αυτοπροβάλλονται ως φορείς αυτοδιοικητικών προτάσεων προσχηματικά και παραπλανητικά. Οι εκλογές αντιμετωπίζονται κατά βάση ως ένα επίσημο γκάλοπ ενόψει των βουλευτικών εκλογών και η κοινωνία εκλαμβάνεται ως μια ομάδα παθητικών ψηφοφόρων. Πραγματικός στόχος είναι ο χάρτης με τις διάφορες κομματικές χρωματικές απεικονίσεις. Έτσι τα αυτοδιοικητικά κριτήρια υποβαθμίζονται ή εξαφανίζονται.

Εμείς έχουμε από χρόνια χαράξει και ακολουθούμε μια διαφορετική, ξεχωριστή ρότα. Όχι επειδή είμαστε «περίεργοι» ή «αντικομματικοί», αλλά επειδή θεωρούμε ότι η πιο ουσιαστική σχέση με την πόλη μας είναι αυτή που εξασφαλίζει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και τη δημοκρατική οργάνωση της τοπικής κοινωνίας.

Άλιμος, 21 Ιουνίου 2006

Σχολιάστε