ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι

Δημοτική Κίνηση Αλίμου

Συμμετοχικός Προϋπολογισμός

Συμμετοχικός Προϋπολογισμός

Ένα εργαλείο «εκδημοκρατισμού της Δημοκρατίας», Ένα πείραμα Άμεσης Δημοκρατίας.

του Σταύρου Παπαγιαννόπουλου

Είναι δυνατόν να έχουν κάτι κοινό, φτωχογειτονιές του Νότου με μητροπόλεις του Βορρά; Τι υπάρχει που…

Συνδέει το PortoAllegre της Βραζιλίας, και εκατοντάδες άλλες πόλεις στη Ν. Αμερική, με τη Σεβίλλη και τη Κόρντομπα της Ισπανίας, το St. Dennis της Γαλλίας, το Δήμο του Harrow του Λονδίνου της Βρετανίας, και με δεκάδες άλλες πόλεις στην Ιταλία και Γερμανία; Αλλά και με το Μόντρεαλ, το Guelph και το Τορόντο του Καναδά;

Που το αναγόρευσε ο ΟΗΕ μεταξύ των 40 σπουδαιότερων καινοτομιών για τις πόλεις;

Που το προέκρινε η Παγκόσμια Τράπεζα ως εργαλείο χρηστής διακυβέρνησης;

Που τα κοινωνικά κινήματα, σε όλο τον κόσμο, το επιδιώκουν ενεργά ως μηχανισμό εκδημοκρατισμού της διοίκησης μεγάλων και μικρών αστικών κέντρων, που επιτρέπει μεγαλύτερη διαφάνεια και δικαιότερη διαχείριση δημόσιου χρήματος.

Υπάρχει τρόπος, διαδικασία, που να μετέχουν άμεσα οι Δημότες, στη διαμόρφωση, στις συζητήσεις και στις αποφάσεις του δημοτικού ή κοινοτικού προϋπολογισμού;

Για φανταστείτε, στη πόλη μας , απλοί κάτοικοι, να συναντώνται τακτικά, χωρίς κανένα άλλο προαπαιτούμενο εκλογής ή επιλογής, και να αποφασίζουν άμεσα επί ζητημάτων διαχείρισης, όπως το τι και πως θα δαπανηθεί για παιδικές χαρές, για κέντρα υγείας, για σχολεία, για εκπαίδευση ενηλίκων, για ένταξη μεταναστών ή μειονοτήτων, για στέγαση, για κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομή, για καθαριότητα, για συγκοινωνίες!

Οι κάτοικοι των παραπάνω πόλεων, δεν το φαντάζονται. Το εξασκούν.

Στο PortoAllegre που πρωτο-εφαρμόστηκε πριν από 20 σχεδόν χρόνια,

  • Οδήγησε στην ανατροπή της μέχρι τότε πολιτικής επενδύσεων σε δράσεις επωφελείς για τους φτωχούς. Υπήρξε ο κύριος συντελεστής στην εξαφάνιση των παραγκουπόλεων.
  • Πολλαπλασιάστηκαν οι σύνδεσμοι κατοίκων, αυξήθηκε κατακόρυφα η συμμετοχή σε αυτούς. Οι σχέσεις γειτονιάς έγιναν σχέσεις αλληλεγγύης και συμβίωσης.
  • Διευρύνθηκε η πολιτική εκπροσώπηση με τη συμμετοχή, συνήθως αποκλεισμένων ομάδων του πληθυσμού. Φτωχός ή πλούσιος, ιθαγενής, μαύρος, μιγάδας ή λευκός απόκτησε στη πράξη ίσες ευκαιρίες εκλογής σε αιρετά όργανα.
  • Μειώθηκε το πατρονάρισμα και η διαφθορά, έγινε αποτελεσματικότερος ο διαχειριστικός έλεγχος.
  • Αφαιρέθηκαν γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες, αναπτύχθηκε η κατανόηση από το ευρύ κοινό, των λειτουργιών της δημοτικής αρχής.
  • Γεννήθηκε μια νέα αντίληψη για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, που τροποποίησε τη σχέση των ψηφοφόρων με τους τοπικούς άρχοντες, σε σχέση πολιτών με τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους.

Πριν ήμουν φορολογούμενος, και ψηφοφόρος, τώρα είμαι Πολίτης και νοιώθω κομμάτι του Δήμου μου.

Ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός επεκτείνεται ραγδαία σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν είναι άστοχο να τον δούμε σαν μέρος της εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης. Στο Μόντρεαλ και στις άλλες πόλεις του Καναδά διαφημίστηκε ως

  • Απαραίτητο βήμα στην αναζωογόνηση της Δημοκρατίας, για να ανατραπεί το φαινόμενο της αυξημένης αποχής στις εκλογές, και της μειωμένης συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, που έθρεφε την αδιαφάνεια και τη διαφθορά.
  • Εξασφάλιση ότι οι δημόσιοι πόροι χρησιμοποιούνται με διαφάνεια βάσει των αξιών, αναγκών και συμφερόντων των Δημοτών.
  • Απαραίτητος, επειδή οι αποφάσεις επί του προϋπολογισμού «δεν είναι απλές αποφάσεις πολιτικής, αλλά είναι θεμελιώδεις πολιτικές αποφάσεις»
  • Απόδοση στους Δημότες του Δήμου τους και κατοχύρωση του δικαιώματος να συμμετέχουν άμεσα στις αποφάσεις που τους αφορούν και τους επηρεάζουν.

Ονειρευόμαστε μια οικολογική, δίκαιη και δημοκρατική Πόλη, με το Συμμετοχικό Προϋπολογισμό πραγματοποιούμε το όνειρό μας

Ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός ενισχύει τη Δημοκρατία, εισάγοντας την ενεργή συμμετοχή των πολιτών με εφικτή, απολύτως συγκεκριμένη και αποτελεσματική πρακτική. Πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε λιγότερη ανισότητα και κοινωνική αδικία.

Αλλά και στην Ευρώπη υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα εφαρμογής. Αναφερθήκαμε σε «δυο άκρα αντίθετα» από πλευράς πλούτου, επιπέδου διαβίωσης, ποιότητας ζωής και κουλτούρα δημοκρατίας για να προτείνουμε ότι μπορεί να γίνει παντού, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Οι προκλήσεις δεν είναι μικρές. Δεν είναι λίγο να ζητάς το μοίρασμα της εξουσίας μεταξύ των εκλεγμένων με αυτούς που τους εκλέγουν. Δεν είναι λίγο να ζητάς το μοίρασμα της πληροφόρησης μεταξύ των ειδικών και των λαϊκών. Δεν είναι λίγο ζητάς τη δημόσια συμμετοχή όλων των κοινωνικών ομάδων. Δεν είναι λίγο να ζητάς την αλλαγή της διοικητικής κουλτούρας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: