Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να αγαπά με πάθος τις αγορές δεν συμπαθεί όμως καθόλου τις Λαϊκές Αγορές.
Ο θεσμός των Λαϊκών Αγορών δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη οικονομική κρίση. Οι Λαϊκές Αγορές έγιναν στη διάρκεια σχεδόν ενός αιώνα ένα θεσμός ο οποίος εξυπηρετεί τόσο τους καταναλωτές, με καλά, φρέσκα και φθηνά προϊόντα, όσο και τους ίδιους τους παραγωγούς οι οποίοι πουλάνε τα αγροτικά προϊόντα τους χωρίς χονδρέμπορους.
Και είναι ειρωνεία ότι είναι μέσα στην σημερινή οικονομική και υγειονομική κρίση η κυβέρνηση δημοσιοποίησε πρόσφατα ένα νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρείται η διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα των λαϊκών αγορών. Στόχος της κυβέρνησης σήμερα είναι να αποκλείσει τους παραγωγούς και τους μικροπωλητές και να παραδώσει τις Λαϊκές Αγορές στις μεγάλες πολυεθνικές και τις αλυσίδες τροφίμων. Να τις μετατρέψει σε υπαίθρια σούπερ μάρκετ.


Πιο συγκεκριμένα για τις λαϊκές αγορές το Ν/Σ

  • προβλέπει τη διενέργεια πλειστηριασμών για τις θέσεις στις λαϊκές, δυσκολεύοντας έτσι τους παραγωγούς και τους εμπόρους των λαϊκών αγορών που στην πλειονότητά τους έχουν χαμηλά έως και πολύ χαμηλά εισοδήματα. Περιορίζει έτσι τη δυνατότητα πρόσβασης των κοινωνικά ευπαθών ομάδων, ενώ βάζει και άλλα κριτήρια για την απόκτηση άδειας με πιο ακραίο παράδειγμα την μοριοδότηση των τίτλων σπουδών. Έτσι όσοι έχουν μεταπτυχιακό δεν θα μένουν άνεργοι, όπως μας έλεγε σύμβουλος του πρωθυπουργού, αλλά θα μπορέσουν να αποκτήσουν πάγκο σε λαϊκή αγορά!
  • επιτρέπει την απόδοση θέσεων σε εταιρείες με αποτέλεσμα οι μεγάλες αλυσίδες εύκολα να μπορούν να καταλάβουν θέσεις.
  • αποκλείει τους εκπροσώπους των παραγωγών από τη λήψη αποφάσεων.
  • παραχωρεί τη διαχείρισή τους σε ιδιώτες.

Οι δημοτικές αρχές δεν πρέπει να μείνουν σιωπηλές, σαν να μην τις αφορούν, αλλά να σταθούν στο πλευρό των δημοτών-καταναλωτών, των παραγωγών και των εμπόρων των λαϊκών αγορών και να καταδικάσουν το απαράδεκτο αυτό νομοσχέδιο.

.