Το δημοτικό μας κολυμβητήριο εξυπηρετεί  άτομα με κινητικά προβλήματα, ενήλικες και παιδιά για θεραπευτικούς λόγους αλλά και αθλητές για την προπόνησή τους. Για τους σκοπούς αυτούς χρησιμοποιούνται τόσο η μεγάλη όσο και  η μικρή πισίνα. Όπως όμως διαπιστώσαμε η πρόσβασή τους , ιδίως για τα άτομα με αμαξίδιο, είναι πολύ δύσκολη και σε κάποιες περιπτώσεις αδύνατη αν ο αθλούμενος δεν έχει συνοδό.
Να ξεκινήσουμε από τον χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων όπου ναι μεν έχουν προβλεφθεί θέσεις για ΑμεΑ, οι οποίες όμως, όπως μας πληροφόρησαν, είναι σχεδόν μονίμως κατειλημμένες. Είναι γνωστό το έλλειμμα σεβασμού που χαρακτηρίζει πολλούς συμπολίτες μας και γι’ αυτό θα έπρεπε οι υπεύθυνοι του Κολυμβητηρίου να λάβουν μέτρα φύλαξης, ώστε να παραμένουν οι θέσεις αυτές στη διάθεση όσων τις χρειάζονται.
Προχωρώντας προς την είσοδο υπάρχει μια ράμπα για αμαξίδια άλλα διαπιστώσαμε ότι είναι για το θεαθήναι και άχρηστη, γιατί επιτρέπει την πρόσβασή τους μόνο μέχρι την υποδοχή (φωτό).

parking και ραμπα κομ

Από εκεί και μετά το χάος … Συγκεκριμένα, είναι αδύνατη στη συνέχεια η πρόσβαση με το αμαξίδιο στις δύο πισίνες, αφού για να φτάσει (και για να φύγει μετά) κανείς μέχρι εκεί υπάρχουν περίπου 20 σκαλιά. Ακόμη και για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες στη βάδιση (αποθεραπεία κλπ) η πρόσβαση μέσω της σκάλας είναι εξαιρετικά επίπονη. Έτσι, λοιπόν, όσοι κινούνται με αμαξίδιο αναγκάζονται να κάνουν τον γύρο του κολυμβητηρίου και να μπαίνουν από μια μεταλλική πόρτα (φωτο) που βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις της παρακείμενης καφετέριας!

20181226_161711 κομ

Το χειρότερο όμως είναι ότι από την πόρτα αυτή δεν χωρούν να περάσουν αθλητικά ή αυτοκινούμενα αμαξίδια. Έτσι τα ΑμεΑ ούτε εδώ μπορούν να είναι αυτόνομα και χρειάζονται οπωσδήποτε έναν συνοδό για να τους βοηθήσει. Επιπλέον πρόβλημα  δημιουργείται γιατί η πόρτα αυτή μένει συχνά ξεκλείδωτη τα απογεύματα λόγω συχνής χρήσης της και έτσι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στο ποιος μπαίνει στον χώρο. Παλαιότερα μάλιστα υπήρχαν συχνά περιστατικά κλοπών από τα αποδυτήρια.
Σοβαρή επίσης είναι η έλλειψη του ειδικού αναβατόριου (όπως αυτό που ενδεικτικά δείχνει η παρακάτω φωτογραφία από άλλο κολυμβητήριο) για την ασφαλή είσοδο και έξοδο στην πισίνα των ΑμεΑ κάτι που σήμερα γίνεται από τον φυσιοθεραπευτή.

anabatorio-pisina_645x κομ
Φτάνουμε έτσι στο άλλο μεγάλο θέμα. Δυστυχώς στο δημοτικό μας κολυμβητήριο δεν υπάρχουν καθόλου αποδυτήρια ούτε τουαλέτες για ΑμεΑ. Έτσι ενήλικες και παιδιά ΑμεΑ αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τις κοινές εγκαταστάσεις που δεν έχουν τις ειδικές υποδομές και προβλέψεις με όποιες δυσκολίες συνεπάγεται για αυτούς. Όσοι ενήλικες με κινητικά προβλήματα χρησιμοποιούν τη μικρή πισίνα, σύμφωνα με μαρτυρίες, είτε χρησιμοποιούν τα παιδικά αποδυτήρια που είναι δίπλα σε αυτή είτε, αν έχουν τη δυνατότητα, περπατάνε απόσταση αρκετών μέτρων τον χειμώνα σε χαμηλές θερμοκρασίες και χρησιμοποιούν τις σκάλες για να φτάσουν στα αποδυτήρια των ενηλίκων.
Όλα αυτά τα προβλήματα θα έπρεπε ήδη να είχαν αντιμετωπιστεί από τη δημοτική αρχή γιατί η λύση τους προέχει των εργασιών αναβάθμισης που βεβαίως καλώς έγιναν. Χωρίς καθυστέρηση πρέπει να κατασκευαστούν ράμπες που θα επιτρέπουν στα αμαξίδια την κυκλοφορία και την πρόσβαση σε όλους τους χώρους του Κολυμβητηρίου, πρέπει να τοποθετηθεί το ειδικό αναβατόριο και οπωσδήποτε πρέπει να κατασκευαστούν ξεχωριστά αποδυτήρια και τουαλέτες για ΑμεΑ.
Εν όψει της παραχώρησης σε ιδιώτη της Μαρίνας, εντός της οποίας βρίσκεται το δημοτικό κολυμβητήριο, θα πρέπει ο Δήμος να προβλέψει και να απαιτήσει από τον επενδυτή στο πλαίσιο των συμβατικών του υποχρεώσεων, τη δημιουργία υποδομών για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ.
Οι υπηρεσίες που προσφέρονται στο δημοτικό μας κολυμβητήριο στα ΑμεΑ και τα άτομα με κινητικές δυσκολίες είναι ανεκτίμητες και μάλιστα όταν σε αυτό εξυπηρετούνται συμπολίτες μας και από άλλες περιοχές. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να διαφυλαχθεί και να βελτιωθεί η πολύτιμη λειτουργία του.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ όσον αφορά την ανεμπόδιστη πρόσβαση και κυκλοφορία στους δημόσιους χώρους του Δήμου μας είναι πολλά και η αντιμετώπισή τους είναι στο επίκεντρο της πολιτικής του «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι».

 

 

 

 

 

 

Advertisements