Την Τετάρτη 16 Μαϊου το βράδυ, το «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι» σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Θεμέλιο πραγματοποίησαν εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Μήλλα «Αδιέξοδη Πορεία» στον φιλόξενο χώρο του Μουσικού Σχολείου Αλίμου.
Για το βιβλίο μίλησαν η δημοσιογράφος της «ΕφΣυν» Ντίνα Δασκαλοπούλου, αναφέρθηκε στον αγώνα του βασικού ήρωα και της οικογενείας του σε μια δύσκολη αλλά πολύ όμορφη πορεία ζωής, και το μέλος του Άνω-Κάτω κοινωνικός λειτουργός και φιλόλογος Ανδρέας Κασκανιώτης, Προϊστάμενος της Κοινωνικής Υπηρεσίας της Παιδόπολης “Άγιος Ανδρέας” ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους που τόσο εύγλωττα παρουσιάζονται μέσα από το βιβλίο. Παρέμβαση έκανε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες «Νίκη Victor Artant» Ευάγγελος Σμπράος, ενώ τη συζήτηση συντόνιζε ο Τάκης Μαστρογιαννόπουλος.
Όσες και όσοι είμασταν εκεί αιστανθήκαμε πολύ έντονα συναισθήματα και μας γεννήθηκαν πολλές σκέψεις, καθώς το θέμα του βιβλίου είναι τόσο ζωντανό και πανανθρώπινο: πρόκειται για την καθημερινότητα μιας ζωής με αναπηρία, μιας ζωής μαζί με την ίδια την αναπηρία ως κανονικότητα και ως αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας της ζωής.
Και είναι τόσο καλά δοσμένο αυτό μέσα στη ροή της γραφής, γιατί γίνεται ορατό πόσο ενσωματωμένο είναι το προσωπικό στο πολιτικό, δηλαδή η κατάσταση του ατόμου και πώς τη βιώνει μέσα στο κοινωνικό και ιστορικοπολιτικό γίγνεσθαι και επιπλέον πώς αυτά τα δύο τανάπαλιν οσμώνονται, αλληλοκαθορίζονται, συνδιαμορφώνονται αενάως και συνυπάρχουν.
Η αναπηρία δεν είναι κάτι έξω από τον άνθρωπο και από κάθε ον στην κοινωνία μας. Δεν αφορά λίγους, δεν αφορά μόνο αυτούς που τη φέρουν. Η αναπηρία δεν είναι «ειδική ανάγκη», δεν είναι «ειδική ικανότητα»… Η αναπηρία είναι μια πραγματικότητα, είναι μία κατάσταση, δεδομένη και παράλληλα μεταβαλλόμενη. Η αναπηρία –μόνιμη ή πρόσκαιρη- δεν είναι συνυφασμένη και άρρηκτα συνδεδεμένη μονάχα με την ταλαιπωρία, με τον πόνο, με τη θλίψη, με την αποξένωση, την απομόνωση, τη ματαίωση και απογοήτευση, και δεκάδες άλλα αρνητικά φορτία. Είναι, όμοια με τους μη ανάπηρους ανθρώπους, η ίδια η ζωή αυτή καθεαυτή, ποικίλα συνδεδεμένη και με διευκολύνσεις, χαρά, ευχαρίστηση, διεκδίκηση, κοινωνικότητα, περηφάνια, κέφι, δημιουργικότητα, μαχητικότητα και άλλα αξιοθαύμαστα και αξιοζήλευτα.
Στην έξοχη αυτή συνάντηση λοιπόν, είχαμε την ευκαιρία και τη χαρά να νιώσουμε την υπέρβαση της στεγανότητας των όποιων στερεοτύπων και προκαταλήψεων, που στην ουσία είναι μονάχα παγίδες αυτοσυγκράτησης και αυτολογοκρισίας, λογοκρισίας και περιορισμών για τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και την κοινωνία μας. Να ανοίγουμε το μέσα μας, λοιπόν. Να το ανοίγουμε.

Αποσπάσματα από τις ομιλίες μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση :

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.