Το κείμενο που δημοσιεύουμε αναρτήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο προσωπικό facebook της επικεφαλής του ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι Ελένης Μπελιά, δασκάλας στο 6ο Δημοτικό Αλίμου. Έως τώρα ο δήμαρχος Αλίμου δεν έχει κάνει καμία δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος.
Ρωτούμε:
1. Ποια Υπηρεσία του Δήμου μας έχει την ευθύνη;
2. Πώς και από ποιους πάρθηκε η απόφαση συνεργασίας με το ιδιωτικό Κέντρο;


Στην ιστοσελίδα του Δήμου μας διαβάζω ότι ο Δήμος Αλίμου συνεργάζεται με ιδιωτικό επιστημονικό Κέντρο για τον εντοπισμό πιθανών μαθησιακών δυσκολιών κατόπιν δωρεάν αξιολόγησης. Η ανακοίνωση είναι αποκαλυπτική: Αφού αναφέρει ότι οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων μπορούν να παραπέμπουν τους γονείς στο εν λόγω Κέντρο, καταλήγει ότι παράλληλα οι γονείς θα ενημερώνονται και θα καθοδηγούνται από κοινωνική λειτουργό για την διαδικασία έγκρισης θεραπειών από τα ταμεία τους.
Μένω άφωνη!
1) Ποια Διεύθυνση του Δήμου μας έχει πάρει αυτή την απόφαση; Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ούτε η αρμόδια Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης ούτε όνομα αρμόδιου υπαλλήλου.
2) Όποιοι πήραν αυτή την απόφαση προφανώς δεν γνωρίζουν ότι οι εκπαιδευτικοί των δημόσιων σχολείων απαγορεύεται να παραπέμπουν μαθητές και μαθήτριες σε ιδιωτικά κέντρα.
3) Είναι γνωστό ότι η έγκριση των θεραπειών γίνεται μόνον από τα αρμόδια Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα τα οποία συνεργάζονται με δημόσια Νοσοκομεία (Ασκληπείο, Αιγηνίτειο, Παίδων). Κανένα Ταμείο δεν θα εγκρίνει θεραπεία αν δεν υπάρχει απόφαση από Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο.
Δεν είμαι σε θέση, εννοείται, να ελέγξω ή να αμφισβητήσω την αξιοπιστία του εν λόγω Κέντρου. Αλλά, όσο καλή και να είναι η αξιολόγηση, έως ότου ολοκληρωθεί η προαναφερόμενη υποχρεωτική διαδικασία έγκρισης από δημόσιο φορέα, τόσο οι γονείς (που θα αποφασίσουν να συνεργαστούν με το Κέντρο) όσο και το παιδί τους θα αναπτύξουν μία σχέση εμπιστοσύνης με τους θεραπευτές. Έτσι γίνεται πάντα.
Το εξωφρενικό είναι ότι έτσι και με την υποστήριξη του Δήμου Αλίμου στήνεται όμορφα και ωραία και το πελατολόγιο…
Ο Δήμος, πέρα από το γεγονός ότι εκτίθεται προχωρώντας σε συνέργειες που παραβλέπουν ή αποκρύπτουν τη νομιμότητα στον συγκεκριμένο τομέα, είναι απαράδεκτο, με το δέλεαρ της δωρεάν αξιολόγησης να υποστηρίζει ένα συγκεκριμένο Κέντρο, βοηθώντας το ουσιαστικά να βρει πελάτες!
Κύριε Κονδύλη, δεν μπορείτε να παίζετε επικοινωνιακά με ένα τόσο ευαίσθητο θέμα!

Ελένη Μπελιά«Έχετε σκεφτεί ποτέ πως είναι για κάποιον που έχει δυσλεξία να προσπαθεί να διαβάσει ένα κείμενο; Αν όχι τότε αυτό το site δείχνει ακριβώς πως είναι, όπως μεταδίδει η Independent και σίγουρα θα σας κάνει να συγκινηθείτε. Το site, δημιουργήθηκε από τον Victor Widell και ουσιαστικά μπερδεύει τα γράμματα μέσα στις λέξεις ούτως ώστε να δείξει πως είναι να έχει κάποιος δυσλεξία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένοι επισημαίνουν πως ουσιαστικά αυτό που δείχνει το site δεν είναι μία ακριβής προσομοίωση της δυσλεξίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Independent, η δυσλεξία εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάποιοι για παράδειγμα, έχουν επισημάνει ότι στην περίπτωσή τους τα γράμματα αλλάζουν πάρα πολύ γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο αποτελεί ένα πολύ καλό τρόπο για να δώσει στους ανθρώπους να καταλάβουν πως είναι για κάποιον δυσλεκτικό να προσπαθεί να διαβάσει.»

AlfaVita, 6/3/2016

Advertisements