Η συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ-ΟΤΑ με σημερινή της ανακοίνωση (16/3/17) κατηγορεί τον Δήμαρχο Αλίμου κ. Κονδύλη για “σωρεία αναίτιων και άδικων πειθαρχικών διώξεων και ποινών σε βάρος εργαζομένων και συνδικαλιστών” που έχουν “εκδικητικό χαρακτήρα” και στόχο τον εκφοβισμό, την τρομοκράτηση και την κατασυκοφάντηση των εργαζομένων. Αυτή τη φορά, διώκεται η Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένου, Αναστασία Παπαχρίστου, από την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών. Στην ανακοίνωση αφήνονται σοβαρότατες αιχμές για το αν η Προϊσταμένη “ξεπληρώνει γραμμάτια προς τη Δημοτική Αρχή και αν ως διευθύντρια έχει κριθεί από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο ή έχει τοποθετηθεί με ανάθεση” καθώς και ότι “με τις συνδικαλιστικές διώξεις που ασκεί η Δημοτική Αρχή Αλίμου του κ. Κονδύλη θέλει να καλύψει τους «κολλητούς» της, που παίρνουν το μέρος της και δηλώνουν ευθαρσώς ότι είναι υπέρ των πειθαρχικών διώξεων – ποινών κατά συναδέλφων τους”.


Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ:

Οι αυθαιρεσίες, η αυταρχικότητα, ο εκφοβισμός, η τρομοκράτηση και η κατασυκοφάντηση των εργαζομένων, έχουν επιλεχθεί σαν τακτικές από την Δημοτική Αρχή του κ. Κονδύλη για να διοικεί τον Δήμο Αλίμου.
Η σωρεία αναίτιων και άδικων πειθαρχικών διώξεων και ποινών σε βάρος εργαζομένων και συνδικαλιστών έχουν εκδικητικό και παραδειγματικό χαρακτήρα, ώστε να μην αντιδρούν και να μην αντιστέκονται υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα τους.
Οι εργαζόμενοι – συνδικαλιστές που πρωτοστατούν στους αγώνες του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος και τολμούν να σηκώσουν το ανάστημα τους στις αυταρχικές και αυθαίρετες τακτικές του Δημάρχου Αλίμου κ. Κονδύλη, έρχονται αντιμέτωποι με ψεύτικες και κατασκευασμένες κατηγορίες προκειμένου να τους ασκηθούν αναίτιες και εκδικητικού χαρακτήρα πειθαρχικές διώξεις και ποινές που στόχο έχουν να καμφθεί το αγωνιστικό τους φρόνημα, να μην αντιδρούν και να μην αντιστέκονται, αλλά και να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο τι περιμένει όποιον «δεν εσυνεμορφώθην προς τας υποδείξεις».
Στο στόχαστρο της Δημοτικής Αρχής του κ. Κονδύλη αυτή τη φορά μπήκε η Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αλίμου, Αναστασία Παπαχρίστου, η οποία καλείται να απολογηθεί για την συνδικαλιστική της δράση και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Για να επιτύχει όμως ο Δήμαρχος Αλίμου τον στόχο του χρειάστηκε την συμβολή της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών κας Π. Νικολάου – Καλαθιανάκη η οποία αν και …συνάδελφος δεν δίστασε ακόμα και να κατασκευάσει κατηγορίες σε βάρος της υφισταμένη της και Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων προκειμένου να στηρίξει την απροκάλυπτη συνδικαλιστική δίωξη με πειθαρχικά παραπτώματα.
Είναι τουλάχιστον λυπηρό, συνάδελφοι (αν μπορούν να ονομάζονται έτσι) όπως η κα. Νικολάου, σε καιρούς που τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα δέχονται συνεχείς επιθέσεις, στοχοποιώντας και την συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία, να γίνονται πρόθυμοι της εργοδοσίας (δημοτικής αρχής), αλλά ακόμα και «βασιλικότεροι του βασιλέως» ώστε να φιμωθεί και να εξαφανιστεί η φωνή αντίστασης και αντίδρασης που υπερασπίζει το δίκιο του εργαζόμενου.
Από τα αόριστα και αστήριχτα πειθαρχικά παραπτώματα που επινόησε στην αναφορά της η κα. Νικολάου, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η …. συνάδελφος βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία εργασιακής και συνδικαλιστικής εξόντωσης της Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αλίμου, Αναστασίας Παπαχρίστου.
Στην προσπάθεια της η κα. Νικολάου να αποσπάσει την εύνοια του Δημάρχου, να του γίνει αρεστή και χρήσιμη, καταφεύγει σε αντισυναδελφικές ενέργειες και γίνεται εργαλείο του Δημάρχου για να μπορεί να επιβάλει τις αυταρχικές και αυθαίρετες τακτικές του και να χειραγωγήσει τον Σύλλογο Εργαζομένων. Έφτασε δε σε σημείο να ζητήσει τα πρακτικά συνεδριάσεων του Δ.Σ. του Συλλόγου προκειμένου να ελέγξει ποιοι ψηφίζουν και τι ψηφίζουν, για να έχουν την ανάλογη …αντιμετώπιση.
Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών κα. Νικολάου επιρρίπτει ευθύνες στην Γραμματέα του Συλλόγου Αναστασία Παπαχρίστου που εργάζεται σε Παιδικό Σταθμό του Δήμου Αλίμου ως ΤΕ Βρεφονηπιοκόμων χωρίς να έχει δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα κατά την 9ετή εργασία της, ότι κατά την απουσία της για να εκπληρώσει τα συνδικαλιστικά της καθήκοντα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των βρεφών – παιδιών, δηλαδή μας λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι εργαζόμενοι στους Παιδικού Σταθμούς δεν πρέπει να συνδικαλίζονται και να έχουν το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι».
Απαντάμε όμως στην κα. Νικολάου, που έχει επιλέξει να είναι στην απέναντι όχθη και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εργοδοσίας (Δημοτικής Αρχής), ότι την ασφάλεια των βρεφών – παιδιών την βάζει η ίδια σε κίνδυνο από την καταστρατήγηση του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών που εφαρμόζει με ευθύνη της στην Διεύθυνση της σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή και έχει αναθέσει στην συναδέλφισα Αναστασία Παπαχρίστου την φροντίδα 17 βρεφών όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι ο νόμος ορίζει κάθε 12 βρέφη να υπάρχουν 2 παιδαγωγοί και 1 βοηθός.
Ρωτάμε επίσης την κ. Νικολάου αν ξεπληρώνει γραμμάτια προς τη Δημοτική Αρχή και αν ως διευθύντρια έχει κριθεί από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο ή έχει τοποθετηθεί με ανάθεση, καθώς και αν γνωρίζει ότι ο υπερβάλλων ζήλος που επιδεικνύει, την οδηγεί σε υπέρβαση των καθηκόντων της πράγμα που δεν συνάδει με την ιδιότητά της ως προϊσταμένη, πράγμα για το οποίο θα ελεγχθεί διοικητικά, αλλά και αν είναι μέλος του συλλόγου να αποπεμφθεί, αφού η συμπεριφορά της είναι αντίθετη με τους σκοπούς του.
Δεν είναι όμως μόνο αυτά, με τις συνδικαλιστικές διώξεις που ασκεί η Δημοτική Αρχή Αλίμου του κ. Κονδύλη θέλει να καλύψει τους «κολλητούς» της, που παίρνουν το μέρος της και δηλώνουν ευθαρσώς ότι είναι υπέρ των πειθαρχικών διώξεων – ποινών κατά συναδέλφων τους. (ΣΥΝ.ΑΝ. Αλίμου Δ. Γεωργακόπουλος, Α. Χατζηδάκη, Κ. Κουρτέλης)
Αυτούς που ελέγχονται για τα πεπραγμένα τους και είχαν την ιδιότητα του προέδρου και του ταμία του Συλλόγου ταυτόχρονα, παρά το ασυμβίβαστο. Αυτούς με τους οποίους συμφώνησε ότι μέρος του εκδικασθέντος ποσού του επιδόματος των 176ευρώ που ήταν να λάβουν οι δικαιούχοι εργαζόμενοι, δόθηκε για να πληρωθεί εξωτερικό συνεργείο επισκευής και συντήρησης οχημάτων του Δήμου. Αυτούς που έχει τοποθετήσει αναξιοκρατικά με ανάθεση σε θέση ευθύνης για να τους έχει υποχείρια του και να «κυνηγούν» μαζί, τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους.
«Κατανοούμε» τον Δήμαρχο ότι έχει ενοχληθεί από την δράση των συνδικαλιστικών στελεχών του ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου, γιατί τολμούν να έχουν φωνή, να μάχονται και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και γιατί ανατάραξαν τα «ήρεμα νερά» που είχαν επιβάλλει οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές στο Δήμο το προηγούμενο διάστημα, βάζοντας «πλάτη» στον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία του, του διαμηνύουμε όμως ότι η αντοχή και η ανοχή έχουν όρια.
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ στηρίζει τη Γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αλίμου Αναστασία Παπαχρίστου και όλους τους αγωνιστές εργαζόμενους – συνδικαλιστές και καλεί την ΠΟΕ-ΟΤΑ να σταθεί ανοιχτά και καθαρά στο πλευρό τους, καθώς και τα σωματεία εργαζομένων των δήμων να πράξουν το ίδιο, μια και πληθαίνουν τέτοιου είδους συμπεριφορές σε πολλούς δήμους σε όλη την χώρα.

ΜΕΤΑ – ΟΤΑ / 16-3-2017


Η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αλίμου είναι:

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αλίμου συνεδρίασε εκτάκτως μετά την πειθαρχική δίωξη που επέβαλε η Διευθύντρια των Παιδικών Σταθμών κα Νικολάου στη συνάδελφο και Γραμματέα του Συλλόγου Παπαχρίστου Αναστασία.
Η κλήση σε απολογία της Γραμματέας του Συλλόγου γίνεται, διότι ασκεί τα συνδικαλιστικά της καθήκοντα βάση του Ν.1264/82, όπου ρητά ορίζει την υποχρέωση του εργοδότη (Ο.Τ.Α) να διευκολύνει τον εργαζόμενο – μέλος του Δ.Σ. συνδικαλιστικής οργάνωσης στην εκτέλεση των συνδικαλιστικών του καθηκόντων.
Μετά από αυθαίρετη ερμηνεία της διοίκησης του Δήμου Αλίμου σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης συνδικαλιστικών αδειών και διευκολύνσεων, το Δ.Σ. του Συλλόγου προχώρησε σε υποβολή έγγραφου ερωτήματος-ερμηνευτικής του Ν.1264/1982 σχετικά με τη χορήγηση των συνδικαλιστικών αδειών στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.
Επίσης, η Γραμματέας του Συλλόγου ενημερώνει πάντα εγκαίρως την υπηρεσία με σχετική αίτηση-δήλωση για την απουσία της λόγω συνδικαλιστικών υποχρεώσεων.
Τονίζουμε δε ότι επαλειμμένα έχουμε ενημερώσει, ακόμα και εγγράφως, την Διευθύντρια του Ν.Π.Δ.Δ. των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών ότι το άρθρο 6 του Παραρτήματος Ι (Συνδικαλιστικές Άδειες) της Σ.Σ.Ε./2013 της ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρει ότι η εν λόγω αίτηση – δήλωση δεν έχει την έννοια ότι η υπηρεσία μπορεί να προβεί σε έλεγχο και να αρνηθεί τη χορήγηση της άδειας που προβλέπεται από την παρούσα ΣΣΕ, αλλά έχει απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα. Όπως επίσης της έχουμε κάνει γνωστό ότι στο ίδιο άρθρο της ΣΣΕ αναφέρεται ότι «Σε περιπτώσεις εκτάκτων συνδικαλιστικών αναγκών, η απουσία θα πρέπει να καλυφθεί εκ των υστέρων με την σχετική αίτηση – δήλωση».
Κι ενώ η Γραμματέας και συνάδελφος Παπαχρίστου Αναστασία κάνει χρήση της συνδικαλιστικής άδειάς της μόνο για όση ώρα χρειάζεται να εκπροσωπήσει τους εργαζόμενους και ποτέ δεν έχει ξεπεράσει τις 3 μέρες που της επιτρέπει ο νόμος, η θέση της κας Νικολάου είναι να λείπει υποχρεωτικά από την υπηρεσία ολόκληρη την ημέρα, γεγονός που δεν βλέπουμε σε τι βοηθάει στην «εύρυθμη λειτουργία του τμήματός της».
Δεν αντιλαμβανόμαστε σε ποιο ακριβώς σημείο ευθύνεται η συναδέλφισσα Γραμματέας του Συλλόγου για σειρά επιπλοκών όπως εγγράφως της αποδίδονται, «που άπτονται στην ασφάλεια των παιδιών», όταν η ίδια η Διεύθυνση της εδώ και μήνες της έχει αναθέσει την φροντίδα 17 εγγεγραμμένων βρεφών και ο νόμος αναφέρει τουλάχιστον δύο παιδαγωγούς για αυτό τον αριθμό βρεφών, οπότε η ίδια η Διοίκηση καταπατάει τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας (ΦΕΚ 497, 22 Απριλίου 2002) και τον Οργανισμό Εσωτερικής Λειτουργίας και διακινδυνεύει με αυτό τον τρόπο την ασφάλεια των παιδιών.
Παράλληλα η συνάδελφος και εκλεγμένη στο Δ.Σ. του Συλλόγου Γραμματέας Παπαχρίστου Αναστασία εκπροσωπεί 300 περίπου μέλη του Συλλόγου, οπότε λαμβάνοντας υπόψην όλα τα παραπάνω που σας αναφέραμε σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί κατηγορηθεί για ατελή εκπλήρωση του υπηρεσιακού της καθήκοντος καθώς και για απρεπείς εκφράσεις και συμπεριφορές εφόσον 9 περίπου χρόνια που εργάζεται στο Ν.Π.Δ.Δ. Δημοτικών Σταθμών ουδέποτε υπήρξε παράπονο είτε από συναδέλφους είτε από γονείς.
Όσο για την αμοιβαία αλλαγή στο πρόγραμμα με άλλη συνάδελφο η οποία της αποδίδεται είναι γεγονός μεμονωμένο, το οποίο συνέβη σε απόφαση της Διοίκησης να κλείσει νωρίτερα τους Παιδικούς Σταθμούς και η αλλαγή έγινε προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα τμήματα λόγω της έλλειψης προσωπικού κι εφόσον δεν διαταράχθηκε η ομαλή λειτουργία του τμήματος αλλά αντιθέτως διασφαλίστηκε, δεν συντρέχει λόγος επίκλησης του γεγονότος.
Παρ’ όλα αυτά η κα Νικολάου τον τελευταίο καιρό επιμένει να ολισθαίνει σε αντεργατικό κατήφορο διώκοντας εργαζόμενους και δημιουργώντας προβλήματα στη συνδικαλιστική δράση του Συλλόγου, θεωρώντας αδίκημα το γεγονός ότι η Γραμματέας του Συλλόγου παίρνει τις συνδικαλιστικές άδειες που ορίζει ο νόμος μόνο όταν τις χρειάζεται και να προασπίζεται εργαζόμενους όταν αδικούνται από την κα Διευθύντρια και το επιβάλλει το καθήκον της συνδικαλιστικής της δράσης.
Η ανάρτηση και η διακίνηση των αποφάσεων και των ανακοινώσεων του Συλλόγου είναι χρέος των μελών του Δ.Σ., πόσο μάλλον της Γραμματέα του Συλλόγου σε οποιοδήποτε χώρο εργασίας και σε καμιά περίπτωση δεν χρειάζεται ειδική άδεια για αυτό. Όπως και το να υπογράψει η Αντιπρόεδρος για λογαριασμό του Προέδρου εφόσον ο ίδιος απουσίαζε είναι κάτι που το επιβάλλει το καταστατικό του Συλλόγου και είναι κάτι που αφορά το Δ.Σ. του Συλλόγου και τη λειτουργία του και όχι να αποτελεί λόγο στοχοποίησης των μελών του.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η κλήση σε απολογία της Γραμματέας του Συλλόγου θεωρούμε ότι αποτελεί συνδικαλιστική δίωξη και είναι αναίτια, απαράδεκτη και αδικαιολόγητη.
Ζητάμε από την Διευθύντρια του Ν.Π.Δ.Δ. των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Αλίμου κα. Νικολάου, να πάρει αμέσως πίσω την πειθαρχική δίωξη.
Ζητάμε επίσης από τον Δήμαρχο Αλίμου, από τους επικεφαλής των παρατάξεων και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο την παρέμβασή τους για τη συνδικαλιστική δίωξη που υφίσταται η Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Αλίμου Αναστασία Παπαχρίστου που στόχο έχει τον εκφοβισμό και την καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης.

14/3/2017

Advertisements