Ελένη ΜπελιάΠοιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματός σας και ποιες οι προτεραιότητές της παράταξής σας σε περίπτωση που αναλάβει τη διοίκηση του δήμου;
Οι βασικοί μας άξονες αφορούν σε πτυχές της καθημερινότητάς μας, την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του δήμου καθώς και των δημόσιων, ελεύθερων χώρων. Τέλος, στις αναγκαίες αλλαγές για μια αυτόνομη και δημοκρατική λειτουργία του δήμου.
Έτσι, θα δώσουμε έμφαση στην ενημέρωση, τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των πολιτών, την κοινωνική πολιτική, την τακτοποίηση των οικονομικών. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε τον πολιτισμό και τον μαζικό αθλητισμό, που σήμερα βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο ποιότητας και οργάνωσης. Θα ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή της νεολαίας στη ζωή της πόλης υποστηρίζοντας τις πρωτοβουλίες της στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Άλιμος με τις συγκοινωνίες. Οι περισσότερες γειτονιές δεν έχουν εύκολη και συχνή πρόσβαση στις αγορές, στο μετρό και το τραμ. Τέλος, σε συνεργασία με τους εργαζομένους της καθαριότητας αλλά και τους κατοίκους θα εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση στην πηγή και πολλαπλά οφέλη περιβαλλοντικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, οικονομικά.

Πού θα εστιάσει η κοινωνική σας πολιτική;
Ήδη ως δημοτική κίνηση έχουμε πλούσια δράση αλληλεγγύης με χαριστικά παζάρια, μαθήματα αλληλεγγύης, συγκέντρωση υλικού για τους ανήλικους φυλακισμένους, τα προσφυγόπουλα το Λαύριο, την Παιδόπολη και οικογένειες που δυσκολεύονται.
Άμεση προτεραιότητά μας είναι η επανίδρυση των δημοτικών ιατρείων και η συνεργασία τους με τα ΚΑΠΗ. Θα ενισχύσουμε τη «Βοήθεια στο σπίτι». Θέλουμε να συνεχίσουμε τη λειτουργία του διαδημοτικού Κέντρου Μέριμνας, να λειτουργήσουμε Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογένειας. Τέλος θα λειτουργήσουμε με διαφάνεια και κοινωνικό έλεγχο το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο και θα φτιάξουμε δημοτική ιματιοθήκη για απόρους.
Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου μαζί με ένα δίκτυο εθελοντικής αλληλεγγύης μπορούν να καταγράψουν τις ευπαθείς ομάδες ώστε να μετριαστούν οι οδυνηρές συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης που έχουν επιφέρει τα μνημόνια.

Έχουμε ακούσει ότι ο δήμος είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Πώς θα χειριστείτε σχετικά προβλήματα, από τη στιγμή που μειώνονται και οι πόροι των δήμων;
Μπορούμε να ανακατανείμουμε τα κονδύλια προς όφελος των πραγματικών αναγκών των πολιτών. Μπορούμε να σταματήσουμε τη σπατάλη των υπερκοστολογημένων προμηθειών, αλλά και των συμβάσεων με εξωτερικούς συνεργάτες, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου, τους εργαζομένους του. Μπορούμε να βρούμε πόρους από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια. Θα εφαρμόσουμε τον συμμετοχικό προϋπολογισμό, αποφασίζοντας μαζί με τους πολίτες τις πραγματικές προτεραιότητες για τα έργα και τις υπηρεσίες του δήμου, καταπολεμώντας, έτσι, τη διαρροή πόρων, τις πελατειακές σχέσεις και τη διαφθορά.

Υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με τη Μαρίνα Αλίμου; Παραμένουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησής της; Είναι εφικτό να μείνουν στα «χαρτιά», όπως επιθυμούν και δημότες σας;
Οι παρατάξεις του δημάρχου Ορφανού, της αντιπολίτευσης Τσαμπαρλή και Κονδύλη έχουν ταχθεί υπέρ της ιδιωτικοποίησης της μαρίνας. Όλα αυτά τα χρόνια, βέβαια, που διαδοχικά βρέθηκαν στη διοίκηση, δεν έκαναν τίποτε για να αναβαθμισθεί η λειτουργία της μαρίνας με αποτέλεσμα η ιδιωτικοποίησή της να παρουσιάζεται ως αναπόφευκτη λύση. Πρόκειται, όμως, για μια καταστροφική λύση, που θα πετάξει έξω από τον χώρο το σύγχρονο δημοτικό κολυμβητήριο, απολύτως αναγκαίο για τους κατοίκους και τη νεολαία, στο οποίο έχουμε δώσει πολλά χρήματα. Ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων, θα φορτωθεί η μαρίνα με κτήρια 18,5 χιλ. τετραγωνικών (ξενοδοχεία, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα), που θα στερήσουν από την πόλη μας την αλληλεπίδραση που έχει σήμερα με τη μαρίνα. Η Κίνησή μας έχει καταθέσει προσφυγή κατά της υπαγωγής της μαρίνας στο ΤΑΙΠΕΔ, διαφωνεί με το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα που συντελείται με την εκποίησή της. Πρέπει να συνεχίσουμε τους αγώνες μας με όλα τα μέσα -κινηματικά, πολιτικά, δικαστικά -για να μείνει στα χαρτιά η ιδιωτικοποίηση.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο «8σέλιδο ένθετο για τις εκλογές» του τεύχους της Τρίτης 8 Μαΐου 2014.

Advertisements