Κτήμα Γερουλάνου (04) 1600

 

 

 

 

 

 

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο γραφείο του υπουργού Πολιτισμού, Π. Παναγιωτόπουλου, καλεί αύριο, Πέμπτη 10 Απριλίου, στις 10πμ, η Επιτροπή Κατοίκων για το Κτήμα Γερουλάνου/ Τράχωνες. Η Επιτροπή ζητά από τον υπουργό την εφαρμογή της νομοθεσίας και το άνοιγμα επιτέλους του χώρου για το κοινό και τους μαθητές καθώς η «ΜΑΚΡΟ» έχει, ως γνωστόν, προχωρήσει στην απαράδεκτη απαγόρευση της εισόδου στο βυζαντικό μνημείο.

Για το θέμα έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, (δείτε την ερώτηση εδώ) αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε απάντηση. Εξαιτίας λοιπόν της αδικαιολόγητης καθυστέρησης και της απροθυμίας να εφαρμοστεί ο νόμος, η Επιτροπή καλεί αύριο στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας  ενώ για να θέσει εκ νέου τα δίκαια αιτήματά της, θα υπάρξει συνάντηση αντιπροσωπείας των κατοίκων και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με εκπροσώπους του υπουργείου.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη ΜΑΚΡΟ να παγιώσει την αυθαρεσία της! Οφείλουμε να προστατεύσουμε το κτήμα Γερουλάνου ως πνεύμονα Πρασίνου και Πολιτισμού!

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε μαζικά την αυριανή συγκέντρωση και καλούμε όλους και όλες τους πολίτες του Αλίμου (και όχι μόνο) να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας σε έναν χώρο που έχει χαρακτηριστεί, ήδη από το 1994, ως αρχαιολογικός τόπος και χώρος πρασίνου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Επιτροπής Κατοίκων έχει ως εξής: 

Κάτοικοι του Αλίμου θα συγκεντρωθούν την Πέμπτη 10 Απριλίου στις 10 το πρωί στο γραφείο του Υπουργού Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20 στην Αθήνα).
Διαμαρτυρόμαστε γιατί εδώ και ένα χρόνο η Γερμανική εταιρεία ΜΑΚΡΟ απαγορεύει την είσοδο στους μαθητές να επισκεφτούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς τον αρχαιολογικό χώρο του κτήματος Τραχώνων ιδιοκτησίας της. Στο κτήμα βρίσκεται το κέντρο του αρχαίου δήμου «Ευώνυμον» καθώς και ένα από τρία απομείναντα ανοικτά ρέματα της Αττικής των «Τραχώνων» ιδιαίτερου φυσικού και περιβαλλοντικού κάλλους.
Διαμαρτυρόμαστε γιατί η εταιρεία ΜΑΚΡΟ απαγορεύει στους κατοίκους να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στον ιερό Βυζαντινό ναό των Εισοδίων Θεοτόκου. Ο ναός βρίσκεται εντός του κτήματος και είναι το μοναδικό ακέραια σωζόμενο μνημείο στα νότια προάστια της Αθήνας. Χρονολογείται μεταξύ 10ου και 13ου αιώνα. Έχει κηρυχθεί ιστορικό και διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 134/Β/15.2.1972). Ο ναός κοσμείται με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα.
Ζητάμε από τον Υπουργό κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο να εφαρμόσει τον νόμο και βάσει των άρθρων 3, 11 και 46 του νόμου 3028/2002 να καταστήσει άμεσα επισκέψιμο το βυζαντινό μνημείο για το κοινό και τους μαθητές. Να δώσει εντολή να αρχίσουν οι μελέτες και ανασκαφές ώστε να αναδειχθούν και να προστατευθούν οι αρχαιότητες που βρίσκονται αποδεδειγμένα στο κτήμα.
Το υπουργείο πολιτισμού δεν έχει απαντήσει ακόμα στην επερώτηση των βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε στις 13/2/2014 στην Βουλή σχετικά με τις απαγορεύσεις της Γερμανικής Εταιρείας ΜΑΚΡΟ.
Την διαμαρτυρία μας στηρίζουν και θα βρίσκονται στην συγκέντρωση Βουλευτές, ο Δήμαρχος Αλίμου, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. Συλλόγων και Σωματείων των Νοτίων Προαστίων.

Advertisements