Ο Γιάννης Μαυριτσάκης και η Έφη Θεοδώρου με τα διάσημα του «Ιππότη της Τάξης Γραμμάτων και Τεχνών»

Με το παράσημο “Ιππότης του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών”, ανώτατη κρατική Γαλλική διάκριση, τιμήθηκαν η Σκηνοθέτιδα Έφη Θεοδώρου, και ο “δικός μας” θεατρικός συγγραφέας Γιάννης Μαυριτσάκης.

Ο Γιάννης Μαυριτσάκης, αποδεχόμενος την διάκριση είπε και τα παρακάτω.

«Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί πως οι θεσμοθετημένες φιλοφρονήσεις, επιβραβεύσεις, διακρίσεις μοιάζουν με πολυτέλειες τώρα που βρέχει τοξική βροχή. Ίσως όμως και να λειτουργούν σαν ένα τελευταίο ανάχωμα πριν την οριστική επέλαση του τρόμου… Χρειάζονται αποθέματα θάρρους, αθωότητας, γενναιότητας και αγάπης για να μπορέσει να είναι κανείς Ιππότης, όχι στους τίτλους, αλλά στην πραγματικότητα. Γι’ αυτό και αφιερώνω τη διάκριση αυτή στον νεαρό καλλιτέχνη Παύλο Φύσσα που δολοφονήθηκε από τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής επειδή εναντιώθηκε στον τρόμο, με την ανοχή και την ευγενική συνδρομή του κράτους».  ToSpirto
Ο Γιάννης Μαυριτσάκης γεννήθηκε στο Μόντρεαλ. Σπούδασε Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και εργάστηκε ως ηθοποιός. Έργα του έχουν ανέβει στο Θέατρο Πορεία, στο Εθνικό Θέατρο, στο Φεστιβάλ Αθηνών ’09 και έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά και σε άλλες γλώσσες. Το πρώτο του έργο, «Το τυφλό σημείο» (2005), επιλέχτηκε από την εκδοτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μετάφρασης για να ενταχθεί στη θεατρική σειρά LabelEuropa. Έκτοτε μεταφράστηκε στα γαλλικά, στα ιταλικά και στα ισπανικά, ενώ έχει ήδη εκδοθεί στα ρουμανικά. Τον Οκτώβριο του 2007 παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Intercity στη Φλωρεντία. Έχει ολοκληρώσει τη συγγραφή των έργων: «Wolfgang» (2006), «Κωλοδουλειά» (2007). Το «Vitrioli» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Theatre de la Ville τον Ιούνιο του 2012, ως δραματοποιημένο αναλόγιο, σε σκηνοθεσία Olivier Py. (Από το πόρταλ biblionet) . Φέτος τον Ιούλιο παρουσιάστηκε στην Νέα Υόρκη, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Αλεξάκη το έργο του «Μετατόπιση προς το Κόκκινο» (μετάφραση Χριστίνα Πολυχρονίου)

Μένει στο Καλαμάκι, και μας τιμά με την υποστήριξή του στη κίνηση μας.

Advertisements