Νάντια ΒαλαβάνηΣυνέντευξη της Νάντιας Βαλαβάνη στον Παναγιώτη Τσούτσια,
δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ στις 02-05-2012.
Η Νάντια Βαλαβάνη είναι μέλος της Δημοτικής Κίνησης “ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι”,
υποψήφια βουλευτής στη Β’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.

Ποιο είναι για σας το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Εκλογικό επίδικο σήμερα είναι η ίδια η επιβίωση της χώρας και της μεγάλης πλειοψηφίας της εργαζόμενης κοινωνίας. Κρίνεται αν θα «χαθεί» η γενιά των νέων 15-35 χρονών. Ο δικομματισμός, παραδίνοντας την ευθύνη διακυβέρνησης με άμεσο τρόπο στην τρόικα, έχασε τη νομιμοποίηση του σε πρωτοφανή έκταση. Και δεν πρέπει να την ανακτήσει με τις εκλογές.

Υπάρχει προοπτική εξόδου απ’ την κρίση;

Ασφαλώς. Ο δρόμος για ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας, φιλικής στους εργαζόμενους, στους νέους, στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, προϋποθέτει την ανατροπή του πλέγματος των μνημόνιων και της επικυριαρχίας της τρόικας, που εξαθλιώνουν το λαό και υποβαθμίζουν τη διεθνή θέση της χώρας. 

Αφού τα άλλα αριστερά κόμματα δεν ανταποκρίνονται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί επιμένετε;

Μετά τις εκλογές θα υπάρξει πλήρης αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Αν η πολιτική Αριστερά αρθεί στο ύψος των σημερινών ιστορικών καθηκόντων της, όπως πιστεύω, μετεκλογικά θα ενώσει τις ενισχυμένες δυνάμεις της για να παλέψει από κοινού. Αντίθετα, μια πεισματικά κατακερματισμένη Αριστερά θα χαθεί στο φόντο μιας κοινωνίας που βουλιάζει. Η Αριστερά ή θα υπάρξει στο πλαίσιο ενός παλλαϊκού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου πάλης ή δε θα υπάρξει καθόλου.

Μπορεί μόνη η Αριστερά;

Μόνη όχι. Ούτε και με όποιον δηλώνει τζάμπα αντιμνημονιακός. Υπάρχει ένα ευρύ πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα στη χώρα, με ιστορικές καταβολές, που θα βρει το δρόμο για το μέλλον. Όχι μόνο ατομικά. Αλλά κυρίως συλλογικά, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων για μια Ελλάδα ανοιχτή στο μέλλον, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

—–

Περισσότερες πληροφορίες για την Νάντια, την πρόσφατη αρθρογραφία της και άλλα
μπορούμε να βρούμε στο προσωπικό της blog: http://nantiabalabani.blogspot.com/

http://wp.me/pfFy2-1o6

Advertisements