ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (21-10-2011) οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Κίνησής μας μίλησαν για τα προβλήματα που γεννά η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη δυνατότητα που παρέχει ο νόμος να περάσει η αποκομιδή των σκουπιδιών σε ιδιώτες. 

Οι τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων μας:

Η ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΥ

Εδώ και δεκαετίες βλέπουμε την παραίτηση του δημοσίου από όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες. Τα παραδείγματα είναι άπειρα. Eίδαμε ένα πολύ τρανταχτό με τα βιβλία στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Όταν αυτές οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι κερδοφόρες, ιδιωτικοποιούνται κιόλας. Δεν είμαστε κρατιστές όταν θέλουμε αυτές οι αρμοδιότητες να μένουν στον δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, απλώς θέλουμε να έχουμε λόγο σε αυτά. Αυτή είναι κιόλας η έννοια του δημοσίου, όταν ο καθένας μπορεί να έχει λόγο για κάτι.

Ήρθε η ώρα λοιπόν και για την καθαριότητα να περάσει στους ιδιώτες. Πάντα όμως πριν το ξεπούλημα έχουμε δει ότι υπάρχει η υποβάθμιση για να πιάσει και η τιμή του «προϊόντος» πάτο και για να λέει η κοινή γνώμη «καλύτερα να τα πάρει ο ιδιώτης».

Μόνιμο προσωπικό δεν εγκρινόταν και αναγκαστικά οι δήμοι παίρνανε συμβασιούχους. 18μηνους στην αρχή για να φτάσουμε μέχρι και σε 2μηνους. Αλλά και οι συμβασιούχοι συνεχώς μειώνονταν. Σε όλη αυτή την διαδικασία συνέβαλε δυστυχώς και η ίδια η αυτοδιοίκηση, π.χ. ο Μπουτάρης και άλλοι δήμαρχοι βγαίνανε ως λαγοί της κυβέρνησης και μιλάγανε για εμπλοκή των ιδιωτών στην αποκομιδή, δειλά δειλά στην αρχή, πιο άνετα μετά τον Καλλικράτη. Αλλά και ο δικός μας δήμος- θέλω να πιστεύω με αφέλεια- συνεργάστηκε πέρυσι με ιδιώτη για την αποκομιδή των αποκλαδιών την άνοιξη, μια απόφαση που εν τέλει αποδεικνύεται  λάθος και αυτογκόλ.

Και όλη αυτή η ιστορία πάει πακέτο με τη διαχείριση. Αφού καταφέραμε να κλείσουμε τις τριτοκοσμικές χωματερές, περάσαμε στους  λιγότερο τριτοκοσμικούς ΧΥΤΑ. Τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει την καύση, μια λύση που θεωρείται αρκετά χρόνια πριν οπισθοδρομική και η κυβέρνηση την παρουσιάζει  ως πρωτοποριακή.

Όμως έχουμε το παράδειγμα της Κερατέας που είπε όχι στις χωματερές (ΧΥΤΑ) και παραλίγο και εμείς να έχουμε μια χωματερή δίπλα μας το Σάββατο (μιλάω για το ΚΤΕΟ του Ελληνικού), αν δεν δραστηριοποιούνταν ο δήμος του Ελληνικού και οι κάτοικοι δεν ξέρω αν θα σταματούσαν να φέρνουν σκουπίδια και να το χρησιμοποιούν ως τόπο συνάντησης.

Η πιο καλή απόδειξη ότι ο κόσμος πλέον είναι πολύ πιο ώριμος είναι ότι μετά από τρεις εβδομάδες απεργίας και ενώ όλες οι πόλεις έχουν πήξει στο σκουπίδι, επιτέλους βλέπουμε τον κόσμο να συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους. Παλιότερα θα τους έλεγε τεμπέληδες σκουπιδιάρηδες χαραμοφάηδες. Στο κάτω κάτω όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε, εφεδρεία, απολύσεις, μειώσεις αποδοχών. Ο κοινωνικός αυτοματισμός δεν περνάει, όλοι απεργοί είμαστε.

Όμως οι υπάλληλοι των ΟΤΑ αυτήν την στιγμή είναι η αιχμή του δόρατος. Για αυτό τον λόγο βρέθηκε και το μπλοκ της ΠΟΕ ΟΤΑ στην κεφαλή της μεγαλειώδους πορείας της Τετάρτης με 15.000 κόσμο, εκτιμώ εγώ.

Η επιστράτευση δεν πρόκειται να περάσει και συντασσόμαστε με τους  εργαζόμενους και την όποια απόφασή τους που ξέρουμε ότι θα είναι αγωνιστική

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΕΛΙΑ

Πρώτα από όλα χαιρετίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Ο αγώνας τους είναι κοινός με τον αγώνα όλων των εργαζομένων. Είμαστε κι εμείς απεργοί ενάντια στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία εφαρμόζει τα μέτρα που προτείνουν οι δυνάμεις κατοχής-τρόικα και τα οποία οδηγούν στη φτώχεια, την πείνα, την ανεργία, τις εφεδρείες και τις απολύσεις, καταργώντας παράλληλα και βασικά κοινωνικά δικαιώματα.
Ο αγώνας μας είναι κοινός, γιατί υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χώρο και πολύ περισσότερο το Δήμο, που πρέπει να ταυτίζεται με το δημόσιο, το λαϊκό συμφέρον.
Η διάλυση του δημόσιου χώρου επιχειρείται χρόνια με νόμους που επιτρέπουν την εκχώρηση υπηρεσιών των δήμων σε ιδιώτες. Αυτό γίνεται μέσω της οικονομικής λεηλασίας των ΟΤΑ.
Οι κρίσιμοι τομείς, Πρόνοια, Καθαριότητα, Πράσινο, Παιδικοί Σταθμοί, ελεύθεροι χώροι συρρικνώνονται ή καταργούνται. Αποτέλεσμα, μικροί και μεγάλοι κυρίως ιδιώτες να «επενδύουν» στη διαχείριση των τομέων αυτών, κερδοσκοπώντας εννοείται.
Η πολιτική επιστράτευση δείχνει και τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους αγώνες των εργαζομένων, χρησιμοποιώντας μάλιστα και μια υποκριτική επιχειρηματολογία περί απειλής δήθεν της δημόσιας υγείας. τη στιγμή που διαλύονται οι υποδομές στη δημόσια Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια.
Πώς θα μπορούσε ο Δήμος να εγγυηθεί και να προστατεύσει το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του και ειδικά της καθαριότητας; «Κτίζοντας» λίγο λίγο υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό. Έτσι ώστε να πάψει να ταυτίζεται ο δήμος με την καθαριότητα, να το έχει λύσει αυτό το θέμα και να μπορεί να προσφέρει άλλες υπηρεσίες στους κατοίκους του.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους.
Ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή πρέπει να αντιπαλέψουν αυτήν την πολιτική του πιο άγριου καπιταλισμού.

Advertisements