Άλιμος, 18 Ιουνίου 2011

Λεφτά για πέταγμα πάντα θα υπάρχουν!

Τι είχαν τα έρμα (τα πεύκα) και ξεράθηκαν;

Εδώ και λίγους μήνες εκτελείται στο Δήμο μας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, το έργο ανάπλασης της Λ. Καλαμακίου, το οποίο προβλέπει την αντικατάσταση των πεζοδρομίων και των δέντρων.

Η Δημοτική Κίνηση «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι», έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για την επιλογή ενός έργου του ΕΣΠΑ αμφιβόλου χρησιμότητας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της πόλης μας.

Έχει εκφράσει τη διαφωνία της για το κόστος του έργου, που προϋπολογίστηκε αρχικώς σε 2.050.000€, στη συνέχεια σε 1.500.000€ και τελικά η σύμβαση προβλέπει δαπάνη 950.000€ περίπου. Αφού ο Δήμος, μας είπαν, δεν πληρώνει τίποτα, γιατί διαμαρτύρεστε για το κόστος; Διαμαρτυρόμαστε γιατί από τα χρήματα αυτά το 75% χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το 25% από Εθνικούς Πόρους, δηλ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το έργο, λοιπόν, μπορεί να μην χρηματοδοτείται από το Δήμο, αλλά τα χρήματα που δίνονται είναι δημόσια (στο 25% συμμετέχουν άμεσα οι Έλληνες φορολογούμενοι και στο 75% έμμεσα μέσω του ΦΠΑ)! Μας νοιάζει λοιπόν, και πολύ μάλιστα, πού πάει το δημόσιο χρήμα σε περίοδο σκληρής οικονομικής επίθεσης στους εργαζομένους και περικοπών στην Υγεία, την Παιδεία και παντού!

Πιστεύουμε ότι είναι αδιανόητη η μελέτη που προέβλεπε φύτευση ομοιόμορφου πράσινου και που οδήγησε στην εκρίζωση δεκάδων ήδη εγκλιματισμένων δέντρων, κυρίως ελιών και νεραντζιών.

Είναι ανήκουστο να φυτεύονται πεύκα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου με αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά να ξεραθούν. Πέρα από τη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει η πόλη μας, η σπατάλη του κόστους αντικατάστασης των δέντρων δεν απασχολεί τη Δημοτική Αρχή;

Επιπλέον, η αντικατάσταση των πεζοδρομίων γίνεται δίχως ο εργολάβος να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τους πεζούς και τους εργαζομένους, όπως υποχρεώνεται και από τη σύμβαση του έργου.

Η Δημοτική Κίνηση «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι» μπροστά σε αυτήν την κατάσταση το τελευταίο διάστημα προχώρησε σε μια σειρά δράσεων διαμαρτυρίας για το έργο της ανάπλασης, τοποθετώντας ταμπελάκια με συνθήματα. Συνολικά έχουν γίνει τέσσερις τέτοιες δράσεις. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν υπήρξε κάτοικος που να μην εκφράσει τη συμπαράσταση στη διαμαρτυρία μας και την αγανάκτησή του για το έργο αυτό καθεαυτό ή/και για τον τρόπο με τον οποίο αυτό εκτελείται.

Κάθε φορά, όμως, όσοι ενοχλούνται από τη δράση μας, σκίζουν τα ταμπελάκια είτε νύχτα βαθιά από «αγνώστους» είτε στο φως της μέρας με εντολή του εργολάβου.

Πριν από λίγες μέρες ο Δήμαρχος μάς διαβεβαίωσε ότι αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί. Εντούτοις άνθρωποι του εργολάβου, όπως δηλώνουν, σκίζουν τα ταμπελάκια.

Το ποτήρι ξεχείλισε!

Μας προκαλεί αγανάκτηση το γεγονός ότι τα «μεγάλα έργα» στο Δήμο μας αποφασίζονται και εκτελούνται δίχως οι κάτοικοι να έχουν την ελάχιστη γνώση και γνώμη για αυτά.

Μας προκαλεί αγανάκτηση το γεγονός ότι δεν λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας για τους πεζούς.

Μας προκαλεί αγανάκτηση ότι, κατά τα φαινόμενα, ο Δήμος δεν επιβλέπει το έργο.

Μας προκαλεί αγανάκτηση ότι η ελεύθερη έκφραση της άποψής μας οδηγεί σε αντιδημοκρατικές ενέργειες.

Ο Δήμαρχος, τελικά, «ζει εδώ»; Αν ναι, τι κάνει για όλα αυτά;

——–
Τα τρία νέα ταμπελάκια που θα αναρτήσουμε σήμερα (μαζί με τα άλλα 20):

ΤΟ ΚΑΡΟΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ; ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΚΙΣΕΙ ΓΙΑ 5η ΦΟΡΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙΑ; ΠΟΙΟΝ ΕΝΟΧΛΕΙ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ;

——–
Επικοινωνία: ano.kato.kalamaki@gmail.com

Advertisements