Πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού

21 Απρίλιου 2011

Ερώτηση των Μ. Τρεμόπουλου & Ν. Χουντή
στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Να τοποθετηθεί η Κομισιόν για το ξεπούλημα του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, ζητούν με ερώτησή τους οι ευρωβουλευτές Νίκος Χουντής του ΣΥΡΙΖΑ και Μιχάλης Τρεμόπουλος των Οικολόγων-Πράσινων, με αφορμή την ένταξη της δημόσιας έκτασης στο Ελληνικό στον κατάλογο των προς «αξιοποίηση» οικοπέδων που ορίζεται στο Μνημόνιο.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή τους οι Έλληνες ευρωβουλευτές αφού μνημονεύουν ότι «Το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού αποτελεί τη μεγαλύτερη εναπομένουσα μεμονωμένη δημόσια έκταση στον αστικό ιστό της Αθήνας, για δυνητική συμβολή στην κάλυψη του ελλείμματος πρασίνου», υπενθυμίζουν στην Κομισιόν ότι η Αθήνα υστερεί σημαντικά στους αστικούς περιβαλλοντικούς δείκτες σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και συγκεκριμένα «διαθέτει μόλις 2.55 τμ πρασίνου ανά κάτοικο» όταν «το Πράσινο Βιβλίο της ΕΕ για το αστικό περιβάλλον ορίζει ως ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο χώρων πρασίνου τα 10 τμ ανά κάτοικο», με αποτέλεσμα «το έλλειμμα αυτό να οδηγεί σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης με αναπόφευκτες συνέπειες και για τη δημόσια υγεία».

Νίκος Χουντής
Μιχάλης Τρεμόπουλος

Στη συνέχεια της ερώτησής τους, κάνουν λόγο για τα σχέδια της κυβέρνησης να «εκποιήσει σημαντικό τμήμα του πρώην αεροδρομίου για οικιστική ανάπτυξη», όπως επιβάλει το Μνημόνιο τωνδανειστών μας, με άμεσο κίνδυνο «να είναι αδύνατον για την Αθήνα να φθάσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα πρασίνου ακόμη και μακροπρόθεσμα».

Τέλος, οι ευρωβουλευτές αφού καταγράφουν τη διαβεβαίωση της Κομισιόν «ότι η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο χώρο του πρώην αεροδρομίου αποτελεί έργο επιλέξιμο για ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση», ζητούν από την ίδια να τοποθετηθεί για το κατά πόσο είναι «αποδεκτό να επιδιώκεται η μείωση του δημόσιου χρέους με δράσεις που οδηγούν σε μη αντιστρέψιμη επιδείνωση του αστικού περιβάλλοντος».

Δήλωση του Μιχάλη Τρεμόπουλου: «Τα επείγοντα ζητήματα υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων, ξεπερνούν τα κομματικά σύνορα. Αν με τα ελλείμματα και το χρέος φορτώνονταν στις επόμενες γενιές οι συνέπειες ενός αδιέξοδου μοντέλου πλασματικής ευημερίας, τώρα τα δύο κόμματα εξουσίας και η τρόικα κάνουν το ίδιο σε πολλαπλάσια κλίμακα θυσιάζοντας στο βωμό του χρέους ζωτικά συλλογικά αγαθά. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές και στόχοι για το αστικό περιβάλλον αφήνονται μεν από νομική άποψη στη δικαιοδοσία των τοπικών και εθνικών αρχών, δεν παύουν όμως να έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Αποτελεί λοιπόν πραγματική απαξίωση της Ευρώπης, να προωθεί η Κομισιόν σε χώρες μέλη επιλογές που κυριολεκτικά ακυρώνουν κάθε προοπτική για επίτευξη τέτοιων ευρωπαϊκών στόχων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ελπίζουμε να διευρυνθεί και με άλλες πολιτικές δυνάμεις η σημερινή κοινή πρωτοβουλία για το Ελληνικό: η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και οι άλλες ελληνικές τσιμεντουπόλεις δεν αντέχουν να θυσιάσουν ούτε ένα τετραγωνικό ελεύθερων χώρων. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους αγώνες των πολιτών, αναδεικνύοντας σε όλα τα επίπεδα ότι οι αβαρίες στο περιβάλλον δε δίνουν τελικά διέξοδο ούτε στην οικονομία».

Advertisements