Άλιμος, 19 Απριλίου 2011

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ

Το τελευταίο διάστημα το έργο ανάπλασης της Λ. Καλαμακίου έχει προκαλέσει αντιδράσεις και συζητήσεις στην τοπική κοινωνία μας σε τέτοιο βαθμό που ο δήμαρχος υποχρεώθηκε να δημοσιεύσει ανοιχτή επιστολή προς τους δημότες και να εξηγήσει αναλυτικά τόσο την αναγκαιότητα του έργου όσο και τι αυτό περιλαμβάνει, πώς ανατέθηκε, ενώ έμφαση δόθηκε στο ότι ο Δήμος δεν βάζει ούτε ένα ευρώ για αυτό το έργο.

Η Δημοτική Κίνηση «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι» είχε εξ αρχής διατυπώσει τη διαφωνία της για το κόστος του έργου, όπως αυτό παρουσιάζεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2011 σε μια εποχή μάλιστα μεγάλων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες.

Έχοντας υπόψη τη μελέτη του έργου, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2009, την επιστολή του δημάρχου αλλά και τις εργασίες εκτέλεσης της ανάπλασης, έχουμε να κάνουμε τις παρακάτω επισημάνσεις:

  • Το κόστος του έργου μπορεί να μην είναι τελικά 2 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό δε δικαιολογεί με τίποτα την εμμονή ότι τα χρήματα δεν τα πληρώνει ο Δήμος. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ δεν προέρχονται από ιδιώτες. Είναι δημόσιο χρήμα! Τι θα «νομιμοποιούσε», λοιπόν, τη σπατάλη των χρημάτων του ΕΣΠΑ;
  • Για ποιο λόγο προβλεπόταν στη μελέτη η εκρίζωση δέντρων που έχουν ήδη εγκλιματιστεί στην περιοχή και όχι ο εμπλουτισμός του πράσινου; Τι προσφέρει το ομοιόμορφο πράσινο σε μια πόλη; Μάλλον ενισχύει το αίσθημα του περιορισμού που μας επιβάλλει η δόμηση της πόλης.
  • Κατά την εκτέλεση των έργων πρασίνου διαπιστώσαμε ότι πολλές εργασίες δεν γίνονται σύμφωνα με την κοινή λογική ή τις προδιαγραφές που θέτει η μελέτη, η οποία δεσμεύει και τη σύμβαση, όπως:
Ανύπαρκτες οι ρίζες στις προς μεταφύτευση ελιές. Κατακρεουργημένες κυριολεκτικά.

–      Ο βάρβαρος τρόπος με τον οποίο εκριζώθηκαν οι προς μεταφύτευση ελιές, η βιαστική και πρόχειρη μεταφύτευσή τους εκτός εποχής και πρακτικά χωρίς ρίζες, κάτι που πιστεύουμε ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους τους.

–      Η φύτευση των πεύκων χωρίς τη χρήση εδαφοβελτιωτικών υλικών.

–      Το γέμισμα των λάκκων με το παλαιό χώμα ανακατεμένο με τα μπάζα της εκσκαφής.

–      Η επίσης εκπρόθεσμη φύτευση των πεύκων με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

  • Ένα άλλο σοβαρό θέμα είναι η ασφάλεια των πεζών στα υπό διαμόρφωση πεζοδρόμια. Δεν είναι λίγες οι φορές που υποχρεώνονται να περπατούν στο δρόμο, ενώ η μελέτη προβλέπει σαφώς τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που επιτρέπουν την απρόσκοπτη και ακίνδυνη κυκλοφορία των πεζών στον ευρύτατο χώρο του εργοταξίου.
  • Τέλος, καλούμε το δήμαρχο να μην υποκύψει στις πιέσεις καταστηματαρχών για μη φύτευση δέντρων στα πεζοδρόμια-πάρκινγκ μπροστά από τα μαγαζιά τους, κάτι που, όπως φαίνεται, έχει προκαλέσει και τα πολλά κενά στη φύτευση. Περιμένουμε η παραλαβή του έργου να γίνει με την πλήρη τήρηση των προδιαγραφών που έχει θέσει η μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Ο δήμαρχος, Θ. Ορφανός, ζήτησε από τους δημότες να δείξουν εμπιστοσύνη στον ίδιο και τη Δημοτική Αρχή. Επειδή δείγματα συμμετοχικής παρέμβασης των δημοτών στις αποφάσεις για τα μικρά και τα μεγάλα έργα στο Δήμο μας δεν έχουμε -ως πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής- που να δικαιολογεί και το «όλοι μαζί θα πετύχουμε», θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η παραίνεση του δημάρχου δε στοχεύει στον περιορισμό των αντιδράσεων των δημοτών και της άσκησης ελέγχου στο έργο της Δημοτικής Αρχής.

Μεγάλα τα ...κενά στη δενδροστοιχία

Εμείς, πάντως, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το έργο από κοντά και όσον αφορά την τήρηση των προδιαγραφών του και όσον αφορά την τελική τιμολόγησή του.

Η ανακοίνωση σε μορφή pdf.

Advertisements