.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: εφημ. ΝΕΑ, Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Ο «Καλλικράτης» αλλάζει τον χάρτη της Αττικής

Μεγάλες ανατροπές φέρνει στην Αττική ο «Καλλικράτης», που θα ψαλιδίσει περισσότερους από τους μισούς από τους σημερινούς 122 δήμους και κοινότητες. Το σενάριο αυτό έχει προκαλέσει ήδη μεγάλες αντιδράσεις, καθώς ελάχιστοι είναι οι δήμοι που θα παραμείνουν αυτόνομοι, ενώ λιγότεροι από 22 δήμοι έχουν δείξει προδιάθεση να συνενωθούν.

Εως τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου θα δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό σχέδιο του υπουργείου για τον νέο χάρτη της χώρας, ώστε να τεθεί σε διαβούλευση και να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο μέσα στον Μάιο. Στόχος παραμένει η μείωση των σημερινών 1.034 δήμων σε κάτω από 400 και σε όλη τη χώρα γίνονται το τελευταίο διάστημα συνεχείς διαβουλεύσεις, ώστε να «κλειδώσουν» οι νέοι δήμοι.

Στο τραπέζι των συζητήσεων για το Λεκανοπέδιο έχουν πέσει διάφορα σενάρια. Το πιο σκληρό από αυτά θέτει το πληθυσμικό όριο των 20.000 κατοίκων και αποτελεί τη λογική δημιουργίας μεγάλων δήμων σε όλη την Αττική, άποψη που φέρεται να συμμερίζεται και η ηγεσία του υπουργείου. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα πειραχθούν μόνο δήμοι που ήδη διαθέτουν μεγάλο αριθμό κατοίκων, όπως η Αθήνα, το Περιστέρι, η Γλυφάδα ή το Ίλιον.

Advertisements