Το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) του Αλίμου

κινδυνεύει να κλείσει και να καταργηθεί.

 Όπως μαθαίνουμε, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας παραχωρεί το κτήριο της ΔΕΜΕ, όπου στεγάζεται το ΕΠΑΛ Αλίμου, εξολοκλήρου στον ΟΑΕΔ. Μαθαίνουμε επίσης ότι με τη σειρά του ο ΟΑΕΔ διώχνει το ΕΠΑ-Λ. Το σχολείο, με αυτόν τον τρόπο, κινδυνεύει να μείνει άστεγο, επειδή δεν μπορεί να συστεγαστεί σε πρωινή βάρδια (υποχρεωτική για τα ΕΠΑΛ) με κανένα άλλο σχολείο του Αλίμου.

Ο κίνδυνος, λοιπόν, το ΕΠΑΛ Αλίμου να καταργηθεί είναι άμεσος. Ο Άλιμος που πρώτος απέκτησε Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια στα Νότια Προάστια τη δεκαετία του ’70, θα είναι ο πρώτος που θα μείνει χωρίς Επαγγελματική Εκπαίδευση υπαγόμενη στο Υπουργείο Παιδείας.

Αυτό είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο στη μακριά σειρά ενεργειών που εμπόδισαν την ανέγερση Σχολικού Κτηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη περιοχή Αμπελάκια. Η ανέγερση ενός νέου σύγχρονου και ασφαλούς διδακτηρίου για το ΕΠΑΛ Αλίμου στα Αμπελάκια, ήταν αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, από την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, την Διοίκηση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έως και των συνδικαλιστικών φορέων της «ΕΛΜΕ Ν. Αθήνας» και του «Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλίμου Αργυρούπολης Ελληνικού ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ».

Κρινόμενη από το αποτέλεσμα, η θέση όλων των Δημοτικών Παρατάξεων, ακόμη και αυτών της Αριστεράς, να μην κτισθεί το ΕΠΑΛ Αλίμου στο Ο.Τ. 370 και να συνεχίσει να στεγάζεται στα “κτήρια της ΔΕΜΕ”, αποδείχτηκε καταστροφική.

Ήδη η Επαγγελματική Εκπαίδευση πλήττεται από την κυβερνητική πολιτική. Η πραγματικότητα είναι ότι στα Επαγγελματικά Λύκεια παρακολουθούν κυρίως παιδιά από ασθενή οικονομικά στρώματα. Παρότι το διπλό σχολικό δίκτυο Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης εντείνει τις ταξικές διακρίσεις, η Αριστερά πάντα αγωνιζόταν για την αναβάθμιση της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Είναι ώρα να τεθούν τα μικροπαραταξιακά συμφέροντα στην άκρη, και να σταματήσει η περιφρόνηση των αναγκών μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών και αυτή τη φορά να σταθούν στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας που αγωνίζεται για ένα νέο, σύγχρονο και ασφαλές διδακτήριο επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Να ζητηθεί από τον ΟΣΚ και το Υπουργείο Παιδείας η άμεση ανέγερση του ΕΠΑΛ Αλίμου στο Ο.Τ. 370 στα Αμπελάκια, ως η μόνη εφικτή λύση στέγασης του σχολείου και μέχρι την ανέγερσή του, να μην γίνει καμία παραχώρηση στον ΟΑΕΔ, του χώρου στον οποίο στεγάζεται σήμερα.

Η Δημοτική Κίνηση «Άνω Κάτω στο Καλαμάκι» με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους μαθητές και τις μαθήτριες, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, θα αγωνιστεί μαζί τους για να δοθεί λύση στο μεγάλο αυτό ζήτημα

<!–[if gte mso 9]> Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]–><!–[if gte mso 9]> <![endif]–>

Η …διαδρομή του «προβλήματος» ΕΠΑ-Λ ΑΛΙΜΟΥ.

Το πρόβλημα της στέγασης του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ-Λ τέως ΤΕΕ) Αλίμου είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, που έχει δημιουργήσει έντονες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις στο Δήμο μας μεταξύ εκπαιδευτικών – δημοτικών αρχών και δημοτικών συμβούλων.

 

Το ΕΠΑ-Λ, ως ΤΕΛ και ως ΤΕΕ, ήταν το μοναδικό ημερήσιο σχολείο στο Δήμο μας που επί χρόνια λειτουργούσε σε απογευματινή βάρδια. Συστεγαζόταν με τον ΟΑΕΔ και το 4ο Γυμνάσιο Αλίμου στο χώρο της ΔΕΜΕ στον Άγιο Παντελεήμονα που είναι ιδιοκτησία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η πρόσφατη μετατροπή του ΤΕΕ σε ΕΠΑ-Λ απαιτούσε την εξασφάλιση της πρωινής λειτουργίας του σχολείου. Έτσι το 4ο Γυμνάσιο μεταστεγάστηκε στο 2ο Λύκειο και το ΕΠΑ-Λ συνέχισε τη λειτουργία του σε πρωινή βάρδια. Το κτήριο όμως, επανειλημμένως είχε κριθεί ανεπαρκές εκπαιδευτικά αλλά, κυρίως, επικίνδυνο για την ασφάλεια μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών. Για το λόγο αυτό, ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) είχε εκπονήσει μελέτη ανέγερσης του ΤΕΕ στο ΟΤ 370 στα Αμπελάκια, χώρος χαρακτηρισμένος για ανέγερση σχολικού κτηρίου από τον Δήμο Αλίμου.

 

Ενώ η διαδικασία ανέγερσης του ΤΕΕ, είχε μπει στην τελική ευθεία, κάτοικοι της περιοχής Αμπελάκια, κινητοποιήθηκαν μέσα από τον σύλλογο τους, και κατόρθωσαν να ματαιώσουν την ανέγερση κτηρίου ΤΕΕ, προβάλλοντας το τοπικό αίτημα αξιοποίησης του χώρου για ανέγερση Δημοτικού Σχολείου. Από την άλλη πλευρά, κάτι τέτοιο ήταν εκτός σχεδιασμού του ΟΣΚ, ο οποίος επέμεινε στην ανέγερση ΤΕΕ. Έτσι επήλθε το αδιέξοδο.

 

Για τους δικούς της λόγους η κάθε μία, όλες οι δημοτικές παρατάξεις υιοθέτησαν το αίτημα ανέγερσης Δημοτικού Σχολείου, και της εξεύρεσης διαφορετικού χώρου για το ΤΕΕ. Και αυτό παρά τις αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία με συντριπτική πλειοψηφία προέκρινε την ανέγερση του ΤΕΕ-ΕΠΑΛ στο ΟΤ 370 ως τη μόνη άμεση και διαρκή λύση στο χρόνιο πρόβλημα στέγασης του σχολείου, που λάμβανε υπόψη και τις συνολικότερες κτηριακές ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αγνοήθηκε επίσης η γνώμη των εκπαιδευτικών τόσο της Διοίκησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και των συνδικαλιστικών φορέων (ΕΛΜΕ Ν.Αθήνας και Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλίμου Αργυρούπολης-Ελληνικού «ο ΘΟΥΚΥ ΔΙΔΗΣ»). Με κύρια την ευθύνη των δημοτικών αρχών, ακολουθήθηκε η οδός των δικαστικών προσφυγών (οι οποίες τελικά απορρίφθηκαν) αντί του διαλόγου. Τακτική που δημιούργησε οξύνσεις και εντάσεις και διαιώνισε το αδιέξοδο. Δυστυχώς, στη «πολιτική δικαστικών προσφυγών» ο Δήμος δεν αντιμετώπισε από τις παρατάξεις, ούτε καν της Αριστεράς, αποφασιστική αντίθεση. Και σε αυτό φέρουν ευθύνη.

 

Η πρόταση να ανεγερθεί καινούριο κτήριο στον ήδη υπάρχοντα χώρο της ΔΕΜΕ, που υιοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο (τόσο επί δημαρχίας Μαντζουράνη όσο και Ορφανού) έτσι και αλλιώς δεν είχε προοπτική γιατί απαιτούσε την παραχώρηση του χώρου από το ΥΠΕΘΟ στο ΟΣΚ. Κάτι που στην καλύτερη περίπτωση, ακόμα και αν ο ΟΣΚ το ζητούσε, θα έπαιρνε πολύ χρόνο.

 

Τελικά, με απόφαση του ΥΠΕΘΟ το κτήριο παραχωρείται πλέον εξολοκλήρου στον ΟΑΕΔ. Ο δε ΟΑΕΔ ζήτησε από το ΕΠΑ-Λ να εγκαταλείψει το κτήριο! Που σημαίνει ότι το σχολείο μένει άστεγο, επειδή δεν μπορεί να συστεγαστεί σε πρωινή βάρδια με κανένα άλλο σχολείο του Αλίμου. Ο κίνδυνος λοιπόν, το ΕΠΑ-Λ Αλίμου θα καταργηθεί είναι άμεσος και, ο Άλιμος που πρώτος απέκτησε Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια στα Νότια Προάστια τη δεκαετία του ’70, θα είναι ο πρώτος που θα μείνει χωρίς Επαγγελματική Εκπαίδευση υπαγόμενη στο Υπουργείο Παιδείας.

Δημοτική Κίνηση Αλίμου «Άνω Κάτω στο Καλαμάκι»

ερωτήματα και σχόλια του εκπαιδευτικού Δημ. Φρυδά

Advertisements